Według Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa kukurydzą (łącznie na
kiszonkę i na ziarno) w 2021 r. obsiano 1,7 mln ha, o 21% więcej niż w 2020 r.
Powierzchnia zasiewów kukurydzy na ziarno w 2021 r. (według GUS) wyniosła blisko 1 mln ha i była o 5,5% większa niż przed rokiem, co przełożyło się na znaczący wzrost zbiorów.
GUS ocenił, że zbiory kukurydzy w 2021 r. były rekordowe, kształtując się
na poziomie około 7,5 mln ton wobec 6,8 mln ton w 2020 r.
W 2021 r. Polska stała się trzecim producentem kukurydzy w Unii Europejskiej
(po Francji i Rumunii), z 11% udziałem w unijnej produkcji.
Kukurydza w kraju wykorzystywana jest przede wszystkim jako zboże paszowe. Ziarno kukurydzy stanowi cenny komponent mieszanek paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, zwłaszcza dla młodego pogłowia, które wymaga wyższej koncentracji energii w paszy.
Polska od sezonu 2016/2017 eksportowała po około 1,0–1,4 mln ton ziarna
kukurydzy. W sezonie 2020/2021 (od lipca 2020 r. do czerwca 2021 r.)
wolumen eksportu kukurydzy był rekordowy osiągając ponad 1,9 mln ton. Przychody z eksportu tego zboża osiągnęły poziom 395 mln EUR, o 47% wyższy niż sezonie 2019/2020.