W dniach 28.09 – 04.10.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,45 zł/kg, o 4% mniej niż tydzień wcześniej i o 2% mniej niż przed miesią- cem. Jednocześnie cena ta była o 3% niższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 143,68 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niższa niż przed rokiem.
W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 139,93 EUR za 100 kg. Było to więcej niż w: Holandii, Belgii, Danii i Estonii.
Średnia krajowa cena żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się na poziomie 5,95 zł/kg wobec 5,92 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był o 2% droższy niż przed miesiącem i o 4% droższy niż rok wcześniej.
Przeciętna cena kurcząt brojlerów na przełomie września i października 2015 r. wyniosła 3,47 zł/kg i była o 3% niższa niż tydzień wcześniej, o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6% niższa niż przed rokiem. Od ponad dwóch miesięcy stabilna jest cena skupu indyków. Tak jak przed miesiącem, indyki skupowano średnio po 5,81 zł/kg wobec 5,80 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki były jednak o 2% tańsze niż rok wcześniej.
Na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie 150 zł, nieznacznie więcej niż tydzień wcześniej (o 0,5%) i niż przed miesiącem (o 0,3%). Prosięta były o 10% tań- sze niż w analogicznym okresie 2014 r.