Jak podaje Główny Urząd Statystyczny w ostatnim komunikacie ceny żywności podwyższono w październiku br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,7% we wrześniu br.
Najbardziej podrożały warzywa (o 5,7%), cukier (o 1,6%) i czekolada (o 1,0%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryż (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,4%), a także ryby i owoce morza oraz tłuszcze zwierzęce (po 0,2%) – podano komunikacie.
GUS również odnotował wzrost cen pieczywa i mąki pszennej (po 0,1%). Natomiast niższe niż przed miesiącem były ceny mięsa (przeciętnie o 0,5%, w tym mięsa drobiowego – o 3,2%, wołowego – o 0,1%, przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach wędlin i mięsa cielęcego oraz wzroście cen mięsa wieprzowego – o 0,5%).
Tańsze niż we wrześniu br. były tłuszcze roślinne (o 0,5%), owoce (o 0,3%), a także artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,2%, w tym mleko – o 0,5%, sery i twarogi – o 0,3%, jaja – o 0,1%, przy pozostających na poziomie notowanym we wrześniu br. cenach jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych).
Napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,3%. Więcej niż we wrześniu br. płacono za soki owocowe i warzywne oraz kakao i czekoladę w proszku (po 0,3%), a także herbatę (o 0,2%) i kawę (o 0,1%). Obniżyły się ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3%).
Ceny wyrobów tytoniowych wrosły o 0,1%, a ceny napojów alkoholowych pozostały natomiast na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.