0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

niedziela, 5 lutego, 2023
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    W UE i Polsce rośnie produkcja drobiu

    Najnowsze

    Jak podaje Komisja Europejska (KE) w najnowszym raporcie „Short term outlook“ unijna produkcja drobiu w I poł. 2015 r. zwiększyła się o 3,6% w ujęciu rocznym, czyli rosła w takim samym tempie jak w 2014 r.
    agri24
    Wzrost napędzany jest przez nowe kraje członkowskie, gdzie w analizowanym okresie w br. odnotowano ponad 10- procentowe zwiększenie wolumenu produkcji drobiu. Polska w tym względzie wiodła prym z 12-procentowym tempem wzrostu.

    W II poł. 2015 r., w ocenie ekspertów KE, możemy spodziewać się niewielkiego spowolnienia produkcji drobiu w UE do 2,6% w ujęciu rocznym. Co ciekawe, jest to porównywalna dynamika do pozostałych segmentów mięsa, w tym wieprzowego i wołowego. Warto zaznaczyć, że drób jest drugim co do wielkości produkcji gatunkiem mięsa wytwarzanym na terenie UE. Stanowi on obecnie 58% produkcji wieprzowiny.

     

    Ważnym rynkiem zbytu mięsa drobiowego jest RPA. Pomimo nałożenia przez władze tego kraju ceł antydumpingowych na mięso drobiowe pochodzące z Holandii, Wielkiej Brytanii oraz Niemiec, RPA jest nadal ważnym odbiorcą unijnego surowca.

    źródło: BGZ BNP Paribas

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    spot_img

    Świadek doniósł na traktorzystę popijającego piwo

    Dzięki reakcji świadka, policjanci z Chojnic zatrzymali 44-letniego mieszkańca gminy Kamień Krajeński, który kierował ciągnikiem rolniczym popijając piwo. Pijany...

    Więcej artykułów