Jak informuje FAMMU/FAPA w lutym 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 1%, spadając do 135 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 14%. Obecnie żywność jest najtańsza od 4 lat. Indeks zbóż spadł o 3% (przede wszystkim skutek silnie taniejącej pszenicy), a mięsa o 1% (potaniała wołowina przy stabilnych cenach drobiu i podwyżce wieprzowiny).
Indeks olejów kosmetycznie wzrósł (podrożał olej palmowy, potaniał sojowy), a produktów mleczarskich wzrósł o prawie 5% (podrożało mleko, zwłaszcza pełnotłuste, a także masło przy stabilnym poziomie serów). Z kolei indeks cukru FAO stracił 5%, spadając do 156 punktów. Deszcze w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie, zapowiadają nieco lepsze wyniki kampanii cukrowniczej, a tracący do dolara real zachęca do wywozu. Dodatkowo Indie zapowiedziały subsydiowanie eksportu cukru. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 7%.