W lutym br. ceny żywności pozostały na poziomie notowanym przed miesiącem (wobec wzrostu o 0,9% w styczniu br.).
Najbardziej podrożały warzywa (o 2,3%). Po obserwowanych od października 2012 r. spadkach wzrosły ceny cukru (o 1,1%). Droższe niż w styczniu br. były owoce (o 0,4%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,2%). Ceny ryb i owoców morza oraz mąki pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Mniej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryż (o 1,0%), tłuszcze zwierzęce (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,6%, wędliny – o 0,5%, wołowe i cielęce – o 0,2%, przy utrzymujących się na poziomie obserwowanym w styczniu br. cenach mięsa drobiowego).
Tańsze niż przed miesiącem były makarony i produkty makaronowe (o 0,6%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,5%, w tym jaja – o 1,0%, sery i twarogi – o 0,8%, mleko – o 0,2%, a jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,1%). Obniżyły się także ceny pieczywa (o 0,1%). W lutym br. napoje bezalkoholowe potaniały przeciętnie o 0,2%. Obniżyły się ceny kawy oraz kakao i czekolady w proszku (po 0,4%), a także herbaty (o 0,2%).
Więcej niż w styczniu br. płacono za soki owocowe i warzywne (o 0,4%) oraz wody mineralne lub źródlane (o 0,3%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,1%, a za napoje alkoholowe o 0,3% więcej niż w poprzednim miesiącu.