W trzecim tygodniu września 2015 r. na krajowym rynku wzrosły ceny zakupu trzody chlewnej, a obniżyły się ceny bydła i drobiu. Wzrost cen trzody chlewnej utrzymuje się od czterech tygodni.
W dniach 14–20 września 2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,73 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 9% więcej niż przed miesiącem.
Jednocześnie cena ta była o 3% niższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 148,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% wyższa niż przed miesiącem.
Cena ta była jednak o 6% niższa niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 148,65 EUR/100 kg. Było to mniej niż m.in.: w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.