Konkurs kulinarny na placek drożdżowy ze świętojankami zorganizowało KGW Golęczewo wspólnie z Fundacją Nowoczesna Gmina, jako element większego wydarzenia WIANKI 2015. Fundacja była fundatorem nagród. Pięcioosobowemu jury przewodniczył Piotr Koperski, znany i ceniony cukiernik. Do konkursu dostarczono 19 blach wypieków. Konkurs wygrała Pani Dorota Piechowiak z Golęczewa, a nagrodą był wielofunkcyjny robot kuchenny.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
10 dkg drożdży
6 jaj (2 całe i 4 żółtka)
3 łyżki smalcu
¼ szklanki oliwy
około 2 szklanki mleka
szczypta soli
sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, porzeczka, agrest, jagody)
Kruszonka:
250 g masła
2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Blaszki posmarować masłem, drożdże rozdrobnić z ¼ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Jaja ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodawać przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże. Rozrobić ciepłe mleko ze smalcem i wlewać na przemian z mąką i oliwą. Wyrobione ciasto przełożyć na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia. Nałożyć owoc i kruszonkę. Piec 35 minut w 180-200 stopniach.
źródło: mojeKGW.pl