W pierwszym tygodniu lutego 2016 r. wyhamowała dynamika trwającego trzy tygodnie wzrostu krajowych cen trzody chlewnej. W dniach 1–7.02.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,18 zł/kg, nieznacznie (tylko o 1 gr/kg) drożej niż w poprzednim tygodniu.

Żywiec ten był o 8% droższy niż przed miesiącem, ale o 1% tańszy niż rok wcześniej. Średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wyniosła 128,59 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 128,63 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Cena ta była o 3% niższa niż przed rokiem.

W Polsce trzodę chlewną klasy E w przeliczeniu na walutę unijną kupowano po 126,27 EUR/100 kg, drożej niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, Francji, Danii i Portugalii.

Na krajowych targowiskach w pierwszym tygodniu lutego 2016 r. za 1 prosię płacono przeciętnie niecałe 130 zł, o 1% więcej niż tydzień wcześniej. Prosięta były o 5% tańsze niż przed miesiącem i o 14% tańsze niż rok wcześniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj